Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
153. Hur hittar man motivationen, världsmästare Magdalena Forsberg?
0:00
-45:33

153. Hur hittar man motivationen, världsmästare Magdalena Forsberg?

Alla har vi nog upplevt att det är svårt att “komma igång” med grejer lite då och då. Oftast är det mindre saker i vardagen det gäller, som att byta en glödlampa eller ge sig ut på den där löprundan.

En som däremot har bestämt sig för att vinna världscupen i skidskytte både en och två och sex gånger är Magdalena Forsberg. Lägg därtill sex VM-guld, ett VM-silver och ett helt gäng VM och OS brons så förstår man att det här är en person som kan det där med motivation. 

Förre skidskytten Magdalena Forsberg. Foto: Pontus Lundahl / TT

I veckans avsnitt av Vad Vi Vets allmänbildande podd “Perspektiv” pratar hon om motivation, vad som krävs för att hålla sig motiverad, vad som absolut inte fungerar och hennes tidigaste minne av att ha uppnått ett mål.

I boken “Hitta motivationen genom livets toppar och dalar”, som Forsberg skrivit tillsammans med Tobias Karlsson, argumenterar hon för att sänka förväntningarna och kraven på sig själv. Det duger helt och hållet att du blir den bästa versionen av dig själv. Och det behöver inte betyda bäst i världen. 

“Man måste må bra för att kunna vara motiverad”, säger Forsberg. Förutom prestationstriangeln bestående av att äta, träna och vila menar Forsberg och Karlsson att syfte och mål, våra tankar och relationer påverkar vårt mående och därmed möjligheten att hålla sig motiverad. “Det krävs balans”, summerar Forsberg.

“Man kan inte bara vilja vinna”, berättar hon. “Man måste göra jobbet och förbereda sig på att vinna också. Allt det där mellan nuläget och det önskade resultatet”, fortsätter hon. 

“Ett mål ska ju hjälpa oss framåt och då blir det viktigt att också ha ett syfte", säger Forsberg. Varför gör jag det här? “Men det får inte vara för svårt, då blir det snarare ett stoppljus”, avrundar Forsberg.  I avsnitt 153 hör du henne bland annat tala om:

  • Drivkraften i att hela tiden lära sig nya saker, att utvecklas och att hitta glädjen i det.

  • Hur syfte och mål, och hur vi pratar med oss själva, påverkar våra möjligheter att vara motiverade 

  • Att vi måste må bra för att kunna vara motiverade

Forsbergs bokrekommendationer

0 Comments
Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!