Godafton!
Övergången till vintertid gjorde att vi alla kunde sova en timmer extra i morse. (Här är vad vi vet om varför det infördes.) För alla oss med barn är det höstlovstider men för alla andra bara en vanlig vecka halvvägs mot jul.

  • Veckans ämnen handlar hur mycket din nästa elräkning påverkas när priserna går upp, varför vi firar Halloween och varför du kan behöva fylla på med D-vitamin nu.
  • Det tar 4 minuter ⏰ att läsa Söndagsbrevet idag

Har du fått söndagsbrevet av en kompis? Med ett gratiskonto hos Vad Vi Vet får du det i din egen inbox nästa söndag!


Låt dig inte luras av spotpriset på el - det slutliga priset är mycket högre

Kostnader för överföring, energiavgifter och skatter gör att totalpriset blir två till fyra gånger högre beroende på om du bor i villa eller lägenhet .

Många är förståeligt nog oroliga över sin elförbrukning inför vad som många bedömer kommer bli en vinter med rekordhöga elpriser. När man jämför vad spotpriserna var i oktober 2021 med september 2022 så kan ser man att även i norra Sverige har priserna ökat med nästan 400 procent!

  • Det höga elpriset beror på flera faktorer Låg produktion, kapacitetsbrist i de svenska elnätet och brist på fossila bränslen påverkar vad vi betalar per kWh. Här är vad vi vet.
  • Spotpriset är dock bara en del av totalpriset. Vi har kollat på vad du egentligen betalar för. Här är vad vi vet.

Vad Vi Vets nya elkalkyl hjälper dig förstå hur elpriset påverkar din ekonomi!

För att hjälpa dig att förstå hur mycket din elräkning förändras när elpriset går upp eller ner har vi byggt ett verktyg som ger dig svar på den frågan. Med hjälp av uppgifter om ditt boende kan vi använda standardvärden för att kalkylera din elförbrukning och hur mycket totalpriset påverkar din ekonomi - oavsett var du bor i Sverige.

  • I den enkla versionen av elkalkylen ser du att om elpriset ökar 30 procent och du bor du i en villa i Stockholmsområdet så kommer totalpriset för din el att öka med 38 369 kr per år, även om du känner att du har någorlunda koll på hur man sparar el.
  • I den anpassade versionen av elkalkylen ser du att för en familj på fyra i en lägenhet på 67 kvadrat i Malmö ökar kostnaderna med 443 kr i månaden om elpriset ökar med 20 procent. Men där får du också se din sparpotential! Du kan exempelvis  kompensera för prisökningen genom att stänga av golvvärmen, sänka inomhustemperaturen till 20 grader och hänga tvätten istället för att torktumla.
Elkalkyl - beräkna hur elpriset påverkar din ekonomi
Vi hjälper dig att förstå hur mycket din elräkning förändras när elpriset går upp eller ner.
  • Vår elkalkyl är gratis! Du kan spara din kalkyl och du kan dela den med någon annan. Hur mycket påverkas din ekonomi när elpriset stiger? Här kan du ta reda på det!