🎧
Lyssna på avsnittet i din poddapp: SpotifyAppleGoogleAcastAmazon/Audible m.fl.

De senaste tio åren har klimatfrågan förvandlas till ett klimathot och sedan en klimatkris. Våra utsläpp är väldigt mycket större än de borde vara. Vi medborgare har det största ansvaret att förändra våra beteenden genom att äta mindre djur, köpa färre nya saker och resa på ett hållbart sätt. Men det offentliga har också en viktig roll och sett i ett internationellt perspektiv går den Europeiska unionen före USA och Kina.

Den nya klimatlagen som Europaparlamentet arbetat fram går mycket längre än vad många vågade hoppas på för bara ett år sedan. Den som förhandlat fram lagen är Jytte Guteland. I parlamentet representerar hon Socialdemokraterna men som alla parlamentariker är hennes mandat europeiskt, inte svenskt. Det är alltså alla européers bästa hon har haft för ögonen, inte bara vad som är bäst för svenskarna.

När hon gästade Vad Vi Vets podd "Perspektiv" förklarade hon bland annat

  • vad lagen innebär, hur det kom sig att hon blev chefsförhandlare och psykologin som styr förhandlingarna.
  • frustrationen det innebär att prata med parter som inte förstår allvaret, och om den frustration miljörörelsen uttrycker över att lagen inte går långt nog och vilken betydelse Greta Thunberg egentligen haft.
  • Dessutom talade hon om utmaningen att översätta IPCCs rapporter i den egna mathållningen och hennes strategi för att få sina barn att äta klimatsmart.

Ladda ner och lyssna på avsnittet

🎧 Du hittar avsnitt 57 av podden "Perspektiv" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.

Gutelands läsrekommendationer: