audio-thumbnail
49. Dags att ge upp?
0:00
/2108.1125

Det finns lika många anledningar till att driva företag som det finns företagare och därmed lika många svar på när man ska kämpa vidare och när man ska ge upp. 

“Jag har insett att jag är nyfiken men att jag ändå söker trygghet”, säger Helena Ivarsson i Båstad när vi träffade henne första gången i mars 2020. Detta avsnitt är nämligen inspelat vid två tillfällen, med en ganska speciell tidsperiod däremellan. 

I mars 2020 var Ivarsson på väg att ge upp. Eller är hon egentligen det? Att välja en anställning till 50%, är det att ge upp till hälften eller är det snarare att ta ytterligare ett steg mot drömmen? Det ville vi ta reda på och när vi träffade Ivarsson igen för några månader sedan  har det hunnit hända mycket. 

“Jag har lärt mig att gå in i mig själv, att ta hand om mig själv och inte låta mig bli stressad när dipparna kommer”, berättar hon. “Jag gav upp men jag fortsatte ändå. Anställningen hjälpte mig igenom pandemiåren och jag träffade dessutom min nuvarande affärspartner via anställningen och på så sätt fortsatte resan”, fortsätter hon. 

Vi kan bara själva tappa vår energi, vi äger den. Helena Ivarsson om att vi själva får ta ansvar för att inte ge bort vår energi. Foto: Anna Hållams för Vad Vi Vet.

Det gäller att vara uthållig och hitta vägar framåt men att hela tiden vara noga med att följa sina värderingar, enligt Ivarsson. 

Det är när man tappar kraft över tid och känner “jag vill inte längre” som det är dags att faktiskt lägga ner. Din inre energiindikator är jätteviktig, avrundar hon. 

Lyssna på avsnitt 49 av Vad Vi Vets podd om företagande “Nästa Steg” för att höra vad Helena har lärt sig om 

  • att vi förflyttar oss framåt när det vi gör är rätt
  • hur viktigt det är att satsa på återhämtning och att ta hand om sig själv
  • och vad hon anser om energitjuvar

Almirådgivaren: det krävs mod för att gå i konkurs

Faktarutan görs i samarbete med Almi, som också sponsrar avsnittet. För information om vad Almi kan göra för dig – läs mer på almi.se/tasteget

Jessica Hansson är affärschef på Almi i Halland och har själv en konkurs bakom sig. I avsnitt 49 av podden Nästa Steg pratar hon om hur det känns att gå i konkurs och delar med sig av sina bästa råd.

  • Du måste ha modet att “kill your darlings”. Alldeles för ofta håller vi fast i saker alldeles för länge och det blir inte bättre.
  • Våga dra i handbromsen i tid. Det är så lätt att hitta orsaker och anledningar till varför det inte går bra, det gäller att våga se sanningen.
  • Våga ta hjälp och sätt bolaget i konkurs i tid. Dra inte ut på det, det gör det bara värre för dig själv, dina samarbetspartners, kunder, anställda. 

Lyssna och ladda ner

🎧 Du hittar avsnitt 49 av podden "Nästa steg" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.