audio-thumbnail
48. Låta medarbetare bli delägare
0:00
/1684.519167

Optioner och ägandeskap är en viktig ingrediens i att bygga bolag idag, menar Tahero Nori, grundare av Buddy Company som har ett tydligt kommunicerat program för just detta. Du ger de anställda en VIP-biljett till företagandets alla för- och nackdelar, förklarar han. 

I avsnitt 48 av Vad Vi Vets podd Nästa Steg om företagande hör du Tahero Nori berätta om sin syn på optionsprogram och varför de fungerar. 

Så hur vet man när ett bolag, eller en medarbetare är redo för ett dylikt program? “Alla bolag borde ha ett!” menar Tahero. För medarbetaren blir det aktuellt efter att ha arbetat på företaget ett visst antal år och Nori påminner om att ingen ju blir anställd utan en gedigen rekryteringsprocess. Redan där ska du kunna se den här personen bli delägare inom ett par år. 

“Jag kom till Sverige som 12-åring efter att ha flytt från Teheran som 7-åring”, berättar Nori. “Jag har sett vilka problem det finns i samhället med integration och segregation. Att tjäna egna pengar är en nyckel”, fortsätter han. “För mig är det självklart att erbjuda det här till alla.” 

Det handlar om att skapa något tillsammans, jag är så otroligt tacksam mot alla dem som är med och driver företaget framåt. Tahero Nori om programmet som en kulturbärare. Foto: Anna Hållams

Vissa företag erbjuder så kallade virtuella aktier istället för faktiska aktier. De ger dig en del av vinstutdelningen men inget faktiskt ägandeskap vilket då blir mer av ett bonusprogram. Men även dem fyller sin funktion. Det blir en konkurrensfördel för företaget när det gäller att locka de bästa medarbetarna, menar Nori. 

Att alla ska få ta del av programmet är viktigt, det bygger kultur i bolaget när alla får ägandeskap i det ni bygger tillsammans varje dag. “Det handlar om att skapa något tillsammans. Jag är så otroligt tacksam mot alla dem som är med och driver företaget framåt!”, säger Nori. 

Att inte kommunicera tillräckligt tydligt kring programmet kan vara en fallgrop, menar Tahero Nori. Hör honom berätta om detta och mycket mer i avsnitt 48 av Nästa Steg, Vad Vi Vets podd om företagande.


Almirådgivaren: Se till helheten

Faktarutan görs i samarbete med Almi, som också sponsrar avsnittet. För information om vad Almi kan göra för dig – läs mer på almi.se/tasteget

Anna Söderholm är investment manager på Almi Invest som pratar om entreprenörens behov av incitament för att orka med de höga berg och djupa dalar som det kan innebära att driva företag. Här är tre av hennes bästa råd.

  • Skapa incitament för att vilja driva. När man investerar i ett bolag ska man vara nog med att de som ska driva och bygga bolaget, att det också är de som äger huvuddelen av bolaget så att de känner incitament, och ansvar, att göra den resan. 
  • Sprid ut ansvarskänslan. Jobbigt blir det ibland, i alla företag, och då gäller det att man inte överger skeppet. För dem som investerar i ett bolag är det jätteviktigt att nyckelpersonerna i bolaget finns kvar.  
  • Se till helheten. Hur kan man ge bolagets viktiga nyckelpersoner incitament till att vilja stanna tre år i bolaget? I tidiga startupbolag har man sällan råd att betala de allra bästa lönerna då kan man försöka jämka upp det lite med hjälp av aktier.  
🎧
Lyssna på "Nästa steg" i din poddapp: Apple PodcastsSpotifyGoogle + i alla andra poddappar.