Med målet att du ska lära dig något nytt varje dag gör vi sammanhangen begripliga på ett sätt som bidrar till att du får ökad förståelse av världen och vardagen.

 • Sedan starten 2018 har Vad Vi Vet uppmärksammats som en pionjär inom förklarande journalistik i Norden.
 • Vår chefredaktör nominerades till Årets journalist 2021 "för att han genom högt engagemang och osviklig skärpa sprider folkbildande journalistik i en alltmer komplex värld. Per Grankvist gör det svåra lättbegripligt, men ger också tyngd åt det lättsamma. Med Vad Vi Vet ökar förtroendet ytterligare för kvalificerad journalistik."

Om vår journalistik

Vår journalistik är faktabaserad, opartisk och oberoende, och alla våra artiklar är faktagranskade. Vi länkar dessutom till våra källor för att göra det lättare för våra läsare att gå ännu djupare. För att göra våra förklaringar tydligare följer de VVV-språket, en samling stil- och skrivregler.

Du finner vår journalistik i de kanaler där folk i letar efter nyheter: sociala media, nyhetsbrev och poddar, samt här på sajten.

En vanlig vecka tar över 250 000 svenskar del av våra förklaringar. Det är en siffra som stiger till en miljon under intensiva nyhetsveckor när intresset för fakta ökar och vår publik delar vårt innehåll med sina vänner.

Arbetet leds av vår chefredaktör Per Grankvist. Många av texterna på sajten är resultatet av ett samarbete mellan flera personer och publiceras då som "Redaktionen".  Klicka här för att kontakta redaktionen.

Vad Vi Vet är medlem i branschföreningarna TU, Sveriges Tidskrifter och The International News Media Association.

Styrelse och ägare

Vad Vi Vet drivs av Vad Vi Vet Media AB med Per Grankvist som största ägare. Styrelsen består av:

 • Kerstin Brunnberg (ordförande) Styrelseordförande i Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm och tidigare VD för Sveriges Radio.
 • Hewan Temesghen Generalsekreterare Fairtrade Sverige.
 • David Orlic Investerare och tidigare styrelseordförande i Komm.
 • Per Grankvist Grundare och chefredaktör.
Vad Vi Vets styrelse. Per Grankvist, David Orlic, Kerstin Brunnberg (ordförande) och Hewan Temesghen. Foto: Anna Hållams för Vad Vi Vet

Finansiering

Vad Vi Vets verksamhet finansieras på flera olika sätt.

 • Prenumerationer. De som betalar får obegränsad tillgång till alla våra förklaringar och våra prenumeranter är avgörande för oss att göra faktabaserad, ovinklad journalistik av hög kvalitet. Klicka här för att stödja Vad Vi Vet.
 • Teknik. Vi hyr ut våra verktyg för att optimera det innehåll vi publicerar i sociala kanaler till andra företag. Det gör att de kan publicera innehåll på alla sina plattformar från ett centralt verktyg, vid förutbestämda tider. Genom att analysera deras följares beteenden kan de publicera innehåll vid tider som maximerar genomslagskraften och antalet följare, utan att betala för det. Bland de som använder vår teknik finns är Almi, Findus och SEB.
 • Annonsörer. Vad Vi Vet har inga traditionella annonser utan hjälper företag att sprida kunskap för att skapa förtroende hos utvalda grupper. Vi producerar förklaringar av komplexa frågor på uppdrag av våra företagskunder och publicerar dem i våra kanaler (med annonsmärkning) med samma faktagranskning som präglar allt annat vi gör. På så sätt bidrar förklaringarna till att företagen får respektfulla relationer med sina kunder samhället i stort. Exempel på annonsörer är Clas Ohlson, Google, Storytel och Unibet.
 • Förklaringar på uppdrag Vi producerar även journalistiskt innehåll åt andra, som de publicerar i sina egna kanaler. Det håller samma höga kvalitet, men görs på uppdrag. Bland kunderna finns Konsumentföreningen Stockholm, Spotify och Vision.
 • Bidrag. En del av vår finansiering är offentliga medel. Vi är kvalificerade för årligt mediestöd från Myndigheten för press, radio och tv och för några av våra satsningar får vi extra medel. Alla stöd är utformat för att slå vakt om det redaktionella oberoendet, vilket innebär att de vi får stöd från givetvis inte har något som helst inflytande över det vi publicerar. Bland de som ger oss stöd finns Kulturrådet och Myndigheten för press, radio och tv.