Vad Vi Vet vill ge alla samma möjlighet att bli allmänbildade - oavsett vilket hem man växte upp i, oavsett vilken utbildning man gått och oavsett hur mycket pengar man har. Varje vecka använder över en halv miljon människor Vad Vi Vet för att snabbt bli mer allmänbildade i aktuella ämnen. Du kan ta del av förklaringarna via sociala kanaler, poddar, nyhetsbrev och här på sajten.

Vad Vi Vet grundades 2018 av journalisten Per Grankvist och är en opartisk och oberoende tjänst fri från kopplingar till politiska partier, myndigheter eller intresseorganisationer. För det blev Grankvist nominerad till Årets journalist "för att han genom högt engagemang och osviklig skärpa sprider folkbildande journalistik i en alltmer komplex värld. Per Grankvist gör det svåra lättbegripligt, men ger också tyngd åt det lättsamma. Med Vad Vi Vet ökar förtroendet ytterligare för kvalificerad journalistik."

Vad Vi Vet har uppmärksammats som en pionjär inom förklarande journalistik vid flera tillfällen sedan starten, både i Sverige och utomlands. Vi är medlemmar i branschföreningarna TU, Sveriges Tidskrifter och The International News Media Association.

Vi gör det lätt att hänga med i samtalen genom att få en förståelse av de ämnen som är på väg att bli aktuella. Vi publicerar inga åsikter eller spekulationer - bara vad vi vet. Alla förklaringar är faktagranskade och vi länkar dessutom alltid till källorna om du vill fördjupa dig ytterligare på egen hand.

För att snabba på ditt lärande anpassar sig tjänsten efter det du är intresserad av. Våra populära quiz hjälper dig dessutom snabbt att få koll på hur mycket du kan och är också en bra metod för att kvickt lära sig nya saker. Ditt lärande stöds också av att vi använder oss av egna stil- och skrivregler, det så kallade VVV-språket, som gör förklaringarna tydligare och mer begripliga.

Vem står bakom Vad Vi Vet?

Tjänsten drivs av Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet som till största delen ägs av vår grundare Per Grankvist och hans familj (80 %), samt en handfull privatpersoner. Styrelsen består av Per Grankvist (ordförande), Esben Trier, Josefin Gullbrandsson, Payman Hazheer, Wiveka Krantz, Jessika Malmcrona och David Orlic.

Vad Vi Vets verksamhet finansieras genom prenumerationer, av annonsörer och bidrag.

  • Prenumerationer. De som betalar får obegränsad tillgång till alla våra förklaringar och quiz, medan de som har gratiskonton bara har tillgång till en begränsad del av tjänsten. Klicka här för att se våra olika prenumerationer.
  • Samarbeten. På Vad Vi Vet hittar du inga reklambanners. Istället samarbetar vi med företag som ber oss förklara saker åt dem och se till att de når en bred allmänhet. Alla sponsrade förklaringar vi publicerar är tydligt märkta i enlighet med vad lagen kräver och de har dessutom genomgått samma faktagranskningsprocess som våra ordinarie förklaringar. Klicka här för att se exempel på några av våra samarbeten.
  • Bidrag. En del av vår finansiering består av bidrag. De senaste åren har vi fått finansiellt stöd från Meta för att sprida fakta på deras plattformar och vi har även ingått i flera program som de stödjer med syfte att stärka medieföretag. Vi har även mediestöd från Myndigheten för press, radio och tv och för några av våra redaktionella satsningar har vi även erhållit medel från andra myndigheter, som Kulturrådet och Europaparlamentet. Vi accepterar bara stöd som inte har några krav på redaktionellt inflytande utan där vi kan slå vakt om vårt oberoende och opartiskhet.