Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
151. Om att utveckla ett vaccin i rekordfart, med Malin Parkler, VD på Pfizer i Sverige.
0:00
-1:01:39

151. Om att utveckla ett vaccin i rekordfart, med Malin Parkler, VD på Pfizer i Sverige.

Under våren 2020 publicerade vi en förklaring på Vad Vi Vet där vi konstaterade att rekordet för att utveckla ett nytt vaccin var fyra år, och det hade satts på 1960-talet. Att vi skulle ha något vaccin innan årets slut var, utifrån tillgänglig fakta, fullständigt orealistiskt.

Likväl rullade lastbilar lastade med covid-vaccin mot vaccinationscenter över hela landet i mellandagarna 2020. Och inte bara i Sverige utan i hela Europa.

Att åstadkomma det kräver inte bara en vetenskaplig ansträngning som vi inte sett maken till innan, det krävde också en uppskalning av vaccinproduktion till nivåer som låg tio gånger över normalläget, och en logistik som är nästan oöverskådligt komplicerad, där doser av vaccinet måste transporteras vid en temperatur på minus sjuttograder i obrutna kylkedjor och dessutom synkroniserat över en hel kontinent för att alla medlemsländer skulle kunna börja vaccinationen samtidigt.

Ju mer man läser om hela händelsen ju osannolikare verkar det. Ändå lyckades man. Men hur? Och hur upplevdes det inifrån, från de som följde utvecklingen av vaccinet på nära håll? För att ge oss perspektiv på det bjöd vi in Malin Parkler som är vd för Pfizer i Sverige.

Bokrekommendationer:

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.se

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!