Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
84. Bidrar strängare straff till minskad kriminalitet? Med Linda Gröning
0:00
-46:05

84. Bidrar strängare straff till minskad kriminalitet? Med Linda Gröning

Det råder idag nära nog politisk enighet om att vi behöver strängare straff för några av de brott som plågar samhället. Samtidigt är forskningsvärden eniga om att stränga straff inte har förhindrar återfall. Linda Gröning är professor i straffrätt vid Bergens Universitet och specialiserad på just straffsatser. I avsnittet talar vi om hur straff står proportionalitet till brottet samtidigt som det måste ses i relation till andra brott, om varför du aldrig ska räkna med att få tillbaka en stulen cykel och hur kraven på hårdare straff i själva verket kan vara ett sätt att försöka styra hur polisen prioriterar.

Bokrekommendationer:

Forbrytelser, skyld, straff - Ferdinand von Schirach 

Psychiatric Power - Michel Foucault. 

Overcriminalization - Douglas Husak.

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!