I EU-valet: Rösta på person - inte parti!
Stora skillnader mellan hur politiken utformas i Bryssel och i Stockholm gör att förmågan att samarbeta över partigränserna är avgörande. + Tre sätt du kan veta vilken kandidat som har det som krävs.
Först och främst: Vad Vi Vet är opartiska och tar inte politisk ställning. Det vore därför helt främmande för oss att ge dig rekommendationer om vilka partier som är bättre eller sämre i olika frågor.
Eftersom många tycker att det är svårt att avgöra vad man ska rösta på, och valkompasser är alltför ovetenskapliga för att ge vettig vägledning, har vi gjort en förklaring om hur du kan tänka när du ska välja vem du lägger din röst på i valet. (Förtidsröstningen har öppnat. Klicka här för att hitta din närmaste vallokal. Du behöver bara ta med legitimation. Andra frågor? Kolla här.)
Samarbetsförmåga avgörande för att driva igenom politik i parlamentet
I valet till Europaparlamentet är det mycket viktigare vem man röstar på än på vilket parti man röstar på. Det beror på att Europaparlamentet skiljer sig från det svenska parlamentet på tre avgörande sätt.
Det första är att kandidaterna i mycket större utsträckning än i Riksdagen driver en enda hjärtefråga. Om de är framgångsrika inom det området kan de påverka hela Europeiska Unionens politik på det området. Ett ofta nämnt exempel är Isabella Lövin (Miljöpartiet) som under mandatperioden 2009 - 2014 spelade en avgörande roll i att reformera unionens fiskepolitik. (Klicka här för att höra henne berätta om det i vår fördjupande podd Perspektiv.) Ett modernt exempel är Arba Kokalari (Moderaterna) som under sen senaste mandatperioden varit engagerad i att få till stånd lagar mot desinformation på nätet, inte minst på de sociala plattformarna.
Det andra är att ledamöter inte förväntas vara lojala sitt parti, som är fallet i Riksdagen. Parlamentet är indelat i ideologiska partigrupper men leadamöterna förväntas likväl inte rösta som gruppen i alla frågor.
Det skapar en betydligt större möjlighet för enskilda ledamötet att driva sina egna hjärtefrågor, och skapa allianser för att säkra röster för att vinna stöd för olika förslag. En parlamentsledamot som brinner för fråga A kan övertyga en kollega om att lägga sin röst på ett visst förslag, i utbyte mot att hen lägger sin röst på fråga B, som ligger kollegan varmt om hjärtat.
Det tredje är att förmågan att samarbeta är helt avgörande för att få igenom sin politik. Som många ledamöter jag talat med vittnat om, är man tvungen att acceptera att ibland komma överens med personer med diametralt motsatt politisk uppfattning än andra. “Jag har skakat hand med folk som stolt kallar sig fascister för att få igenom förslag som jag brann för!” vittnade en person. Det här intygades även av bland andra
Sara Skyttedahl (Folklistan) och Alice Bah Kunke (Miljöpartiet) i sina intervjuer med Vad Vi Vet. (Klicka på respektive namn för att lyssna.)
Eftersom det här är en ganska stor omställning tar det tid att lära sig systemet och det gynnar förstås de som redan suttit en eller två mandatperioder i parlamentet och därmed skaffat sig de nödvändiga kontakter som behövs för att få gehör för sin egen politiska hjärtefråga. Det är därmed ännu en sak som skiljer sig från det svenska parlamentariska systemet där erfarenheten spelar betydligt mindre roll.
Det är också viktigt att påminna att det är viktigt att rösta och att din röst har betydelse för vilka svenskar som representerar alla europeiska unionens medborgare (inte bara Sverige!) de kommande fem åren.
Europaparlamentet är trots allt Sveriges andra parlament, där en stor andel svenska lagar föds i en process som är betydligt mera komplex än den svenska. Utkast och förslag går fram och tillbaka i en process som mer än något annat kräver samarbetsförmåga. Det resulterar i direktiv, förordningar, beslut och rekommendationer (det finns inget som heter lagar i Europeiska Unionen!) som medlemsstaterna måste rätta sig efter.
Använd din röst! Om man inte röstar från man enligt en EU-lag inte gnälla på EU. Nej, jag skämtar förstås bara! Likväl finns det ett allvar bakom skrattet. Personligen har jag svårt att ta folk som kritiserar unionen på allvar när det visat sig att de inte använt sin röst för att påverka EU i den riktning de själva önskar. Det är som redan nämnts Sveriges andra parlament och med en påverkan som vi märker av varje dag.
Tre frågor för att välja kandidat
För att förstå vilken kandidat du ska rösta på är det klokt att ställa sig följande tre frågor, i tur och ordning. Gör du det blir det också lättare för dig att snabbt förstå vem som förtjänar din röst.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.