Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
120. När minnet sviker. Vad vet vi om demens, Hedvig Söderlund?
0:00
-50:04

120. När minnet sviker. Vad vet vi om demens, Hedvig Söderlund?

Ibland glömmer jag var jag lagt något. Jag har förmodligen tänkt på något annat samtidigt, kanske också lyssnat på en podd och så har jag gjort något som varit så automatiserat att det inte lämnat ett enda spår. Det här är ett beteende som är långt ifrån att vara dement, men samtidigt kommer demens gradvis och det är så vanligt att Världshälsoorganisationen WHO kallat demens för en av framtidens stora folksjukdomar. 

På senare tid har jag också haft allt fler vänner som förlorat sina föräldrar till dimman. Och sorgen de känner över att inte längre känna igen sina föräldrar, eller över att föräldrarna inte längre vet vilka de är, har gjort att jag blivit nyfiken på denna lite svårgreppbara sjukdom.

Ingen är väl bättre att vända sig till då än Hedvig Söderlund, insåg jag. Hon är professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet och har tidigare varit föreståndare för Uppsala Memory Lab vid Uppsala universitet. Hon har forskat på minnet och hur hjärnan fungerar i många år. Hon har även skrivit boken “När hjärnan sviker : om livet med demens.” 

Vårt samtal kom att handla om tidiga tecken på demens, hur man pratar med läkare för att utreda anhöriga och hur man kan nå fram till personer med demens när både minne och språk sviker dem.

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!