Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
124. Om att hantera oro med psykolog Anna Kåver.
0:00
-42:31

124. Om att hantera oro med psykolog Anna Kåver.

Det är inte så konstigt att oroliga tider med inflation, krig och extremväder ger upphov till oro i kroppen. Därför tänkte jag att det kunde vara bra att reprisera ett avsnitt från 2021, när jag hade nöjet att träffa Anna Kåver som är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi.

År 2020 var ett orons år. Vi oroade oss för att bli smittade, för att bli avskedade, för att inte kunna träffa andra och tusen andra saker. En del saker var det bra att oroa sig för förstås, andra… inte riktigt lika bra. I perioder är det lätt att bli överväldigad, vare sig det är pandemi eller inte. I slutet av året hittade jag en formulering om denna känsla som fastnat. “Oro kan vara både giftig och klok.” Det skriver Kåver i sin bok “Oro - att leva med tillvarons ovisshet”.

I det här avsnittet ger hon perspektiv på vad oro och ångest egentligen är för något, ur ett psykologiskt, biologiskt, filosofiskt och samhälleligt perspektiv. Det är kunskap vi behöver för att förstå och hantera vårt förhållande till det för att kunna leva fullt ut. Vi talar bland annat om hur oron kan visa sig på olika sätt, och hur en behandling hos terapeuten ser ut, om varför vi doomscrollar för att försöka förstå världen, om komikern David Sundins frånvaro av ångest och den förvånande slutsatsen om att den här podden tränar förmågor som hjälper dig minska ångest!

Bokrekommendationer:

Hjärnan - Lars Olsson, Anna Josephson. (finns på bibliotek)

Olyckliga i paradiset : varför mår vi dåligt när allt är så bra?- Christian Rück.  

Makeovermani - Thomas Johansson (finns på bibliotek)

Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!