Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
125. Funkar verkligen bantning? Nej. Fetmaforskaren Erik Hemmingson förklarar varför.
0:00
-49:17

125. Funkar verkligen bantning? Nej. Fetmaforskaren Erik Hemmingson förklarar varför.

Det är många som lägger tid på att fundera på hur de ska kunna komma i sina badbyxor. Frågan är förstås mer filosofisk än praktisk - att ta på sig badbyxor kräver ju ingen instruktionsbok. För den som undrar hur man ska komma i sina badbyxor vet att man egentligen inte kommer i sina badbyxor alls, eller att de sannolikt är för små. Ingen oroar ju sig för att badbyxorna är för stora.

Om problemet är att ett plagg är för litet så är lösningen enkel: man skaffar man helt enkelt ett nytt plagg i en större storlek. Men så enkelt är det inte för många. För de oroar sig ju egentligen inte för om badbyxorna är för små, de oroar sig för att deras kroppar är för stora. Vem avgör om en kropp är för stor? För stor i förhållande till vaddå, förresten? Till kropparna i baddräkt man sett i GQ eller Vouge? Till kropparna man kan se på badhuset? Till andra kroppar i samma ålder?

Eftersom samhället ägnar så mycket tid åt att prata om vikten av att gå ner i vikt, blev jag nyfiken på vad vi egentligen vet om vikt och viktminskning. Hur lagrar kroppen fett? Har smala och feta kroppar samma förutsättningar för att gå ner i vikt? Det här kan Erik Hemmingsson, som skrivit boken “Kriget mot kroppen” tillsammans med Stina Wollter. Han är även docent med inriktning på fetma och till vardags lektor på Gymnastik- och idrottshögskolan – Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, fysisk aktivitet och hälsa. Han har under lång tid intresserat sig för de medicinska aspekterna av fetma och de psykologiska aspekterna av att identifiera sig som överviktig. Det blev ett samtal om hur kroppen fungerar, hur samhällen funkar, våra normer fungerar och vilken påverkan detta har på oss i vardagen.

Hemmingsson bokrekommendationer:

Sagan om Ringen - J.R.R. Tolkien

Animal Farm - George Orwell

Mio, min Mio - Astrid Lindgren 

Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!