Om att börja leva hälsosammare
Här är en överblick av vad du behöver veta om hållbara livsstilsförändringar
Att bryta mönster och ändra sina vanor är inte så lätt som man tror. Det är ett ämne som är omgärdat av felaktigheter, överdrifter och förenklingar. På den här sidan har vi samlat våra förklaringar inom ämnet för att ge dig en snabb och korrekt överblick.
Alla Vad Vi Vets förklaringar bygger på fakta och genomgår en omfattande faktagranskning innan de publiceras. Dessutom redovisar vi redovisar alltid våra källor, med länk, om du vill kontrollera själv eller fördjupa dig ytterligare.
1. Ha klart för dig varför du vill förändra dina vanor.
Motivationen är avgörande 🎯 Alla har vi nog upplevt att det är svårt att “komma igång” med grejer lite då och då. Oftast är det mindre saker i vardagen det gäller, som att byta en glödlampa eller ge sig ut på den där löprundan. I vår allmänbildade podd “Perspektiv” bad vi världsmästaren Magdalena Forsberg dela med sig av sina knep för att upprätthålla motivationen. Här är vad hon berättade.
Enkla motivationstips 🎯Alla tappar motivationen ibland - även proffsen. Så vi kollade med ett löparproffs om hennes tips för att se till att man tränar så ofta som man borde, och varför hon menar att obevämt är bra. Här är vad hon berättade.
2. Det är lättare att byta vanor än att bryta vanor
Inse risken att fastna i gamla hjulspår 🛞Man brukar skämtsamt säga att alla älskar förändring - så länge någon annan börjar! Det är både sant och inte sant. Vi förändrar oss ju på olika sätt hela tiden eftersom världen förändras - och vi med den. Vi pratade med enologen Ida Hult om varför det kan vara så svårt att ändra sig. Här är vad hon berättade.
Bryt vanor ⚠️ Alla vet hur svårt det kan vara att förändra sitt liv. Men det finns några knep som är bättre än andra. Här är vad vi vet.
Byt vanor ✅ Ett tips är att byta ut en existerande vana mot en ny, berättade psykologen Oscar Henriksson för Vad Vi Vet. Han är specialiserad på förändrade vanor. Här är vad vi vet.
3. Du behöver träna mindre än du tror för att få märkbara effekter
Räkna steg? 👣 Rådet att vi ska ta 10 000 steg om dagen är mer av en marknadsföringsgrej än baserat på vetenskap. Betydligt färre steg kan ändå ha märkbara effekter. Här är hur mycket du behöver gå.
Motverka stillasittande 🪑 Den optimala tiden för fysisk aktivitet och ökad livslängd uppkommer vid 35 minuters snabb promenad per dag. Här är vad du behöver veta.
Träna på 11 minuter ⏲️ En kanadensisk studie visar att kort och intensiv träning kan göra skillnad för både kondition och muskeltillväxt - även för den otränade. Vi tog reda på forskarnas optimala träningsrutin. Här är övningarna du behöver.