Vad Vi Vet.
Nästa steg
52. Nöjd med det man har - om att förstå när man inte ska växa
0:00
-36:10

52. Nöjd med det man har - om att förstå när man inte ska växa

I den hippa stadsdelen Södermalm i Stockholm finns en affär som vågar vara otrendig, inte minst när det gäller hur ägaren resonerar kring tillväxt.

Adisgladis är en butik som säljer hållbart mode och friluftsgrejer och som blivit kända för att sälja nya, funktionella märken före de flesta andra butiker och för sin personliga service. Trots att många uppmanat grundaren Adam Forslund att öppna fler butiker eller satsa på att webbutiken har han insett att även om det skulle kunna göra att han tjänat mer pengar så skulle det antagligen inte göra honom lyckligare.

Foto: Anna Hållams för Vad Vi Vet.

I en intervju i Nästa steg, Vad Vi Vets podd för företagare, berättar Forslund att han förstod vad det skulle innebära att expandera verksamheten. “Jag visste tidigt att jag inte ville resa i jobbet. Skulle jag ha en butik i Göteborg eller Malmö också, som kanske hade varit det klassiska, då hade jag spenderat så mycket tid på olika hotell och på X2000.”

Foto: Anna Hållams för Vad Vi Vet.

Det är lätt att haka på trenden att tala om hur mycket företaget ska växa när det är allt man läser om i media. Forslund berättar att han med åren insett vad han är bra på och att han vill försöka göra det istället för att lura sig själv genom att följa en väg som andra stakat ut. ”Jag är ganska stolt över [den här] butiken. Och när jag har kunder i lokalen så är jag lycklig och tycker det är kul” summerar Forslund. Det är också därför han inte satsat så mycket på ehandeln som andra uppmanat honom att göra. Han tror helt enkelt inte att webbutiken ger samma möjligheter att skapa relationer som den fysiska butiken.

Adam Forslund tycker om att kunna ge kunderna personliga råd om vad de ska köpa, men han drar sig inte för att avråda dem från köp som han inte tycker passar deras behov. “Det är ju kortsiktigt dumt men långsiktigt smart och det enda jag kan tänka mig att göra.”

I avsnitt 52 delar Adam Forslund med sig av sina personliga erfarenheter och tankar kring att driva företag, och hur man kan skapa en framgångsrik verksamhet utan att följa alla trender. Han pratar bland annat om:

  • Varför han slutar sälja varumärken när de blivit för kända

  • Hur han skapat en trivsam atmosfär i butiken

  • Kunskaperna han saknar för att driva en riktigt bra e-handel, och varför han likväl inte tänker skaffa dem

  • Varför det är viktigare att göra det man är bra på än att följa trender

  • Varför han inte vill resa i jobbet

  • Hur han gjorde för att förstå vad han inte ville göra

  • Om hur han lyckas äta lunch med sina vänner ofta - trots att han driver en butik.

🎧 Lyssna på "Nästa steg" i din poddapp: Apple PodcastsSpotifyGoogle + i alla andra poddappar.

Almirådgivaren: Ta hänsyn till dig själv men håll dig flexibel

Faktarutan görs i samarbete med Almi, som också sponsrar avsnittet. För information om vad Almi kan göra för dig – läs mer på almi.se/tasteget

Amira Korkic är rådgivare hos Almi. Hon säger att bara för att man är nöjd med det man har idag ska man se till att man kan fatta andra beslut i framtiden.

  • Ta hänsyn till dig själv innan du tar stora beslut. Det gäller både i företagande och i andra aspekter av livet. Att vara medveten om vad som är viktigt för dig och vad du trivs med hjälper dig att fatta beslut som leder till ett mer tillfredsställande liv.

  • Håll dig anpassningsbar. I en föränderlig värld är det de som kan anpassa sig som har störst chans att överleva. Små företag har ofta en fördel i detta avseende, eftersom de kan vara mer flexibla och snabbfotade.

  • Bygg ett strukturellt värde i ditt företag. Även om du startat det och driver företaget är det viktigt att se till att det inte är helt beroende av dig, utan att det har en egen identitet och ett värde för kunderna. Detta gör det lättare att växla över till en ny ägare i framtiden, om det är så att du vill det en dag.

Vad Vi Vet.
Nästa steg
Nästa steg är podden för företagare som vill lära av andra. I varje avsnitt hör du helt vanliga, vettiga företagare från hela Sverige som berättar hur de tog nästa steg i sin egen och företagets utveckling. Lärorik, underhållande och konkret. Lyssna så förstår varför "Nästa steg" blivit en av Sveriges populäraste poddar om entreprenörskap!